Parket en vloerverwarming laten leggen

Nieuwbouwhuizen worden steeds vaker opgeleverd met vloerverwarming en vloerkoeling (vaak in combinatie met een warmtepomp of aardwarmte). Ook in renovatie van woningen en bedrijfspanden wordt steeds vaker gekozen voor vloerverwarming. Deze keuze heeft niet alleen te maken met het feit dat vloerverwarming zorgt voor een comfortabele warmte, maar vooral ook omdat vloerverwarming minder energie verbruikt dan traditionele verwarming en dus een duurzaam alternatief is.

Vloerverwarming van Global Wood
Vloerverwarming van Global Wood

Parketvloeren in combinatie met vloerverwarming

Een parketvloer past heel goed bij vloerverwarming. Echte parketvloeren zijn van hout, duurzaam en van nature zeer comfortabel. Hout is een natuurproduct met een zeer lage CO2-voetafdruk.

Duurzaam en comfortabel
Een goed gelegde parketvloer gaat een leven lang mee. Verder houdt een houten vloer warmte langer vast dan dat andere soorten vloer. Hierdoor is een parketvloer zeer comfortabel en duurzaam. Kies dus gerust voor parket bij vloerverwarming. Kies je voor een parketvloer waarvan het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, dan kies je ook nog eens voor een milieuvriendelijk product. Geen schadelijke stoffen in huis dus.

Warmteweerstand

De vloer heeft invloed op de warmte die de vloerverwarming kan afgeven. Deze weerstand, ook wel warmteweerstand of Rc-waarde genoemd, wordt uitgedrukt in een aantal m²K/W. Een lage weerstand geeft een kortere opwarmtijd en een hogere weerstand geeft een langere opwarmtijd. Als de vloer eenmaal opgewarmd is maakt de weerstand niet meer uit.

Ons advies
Elke houtsoort heeft, in combinatie met de opbouw en legwijze van de vloer, zijn eigen Rc-waarde. Wil je je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken, dan adviseren wij om een parketvloer (top- en ondervloer samen) te gebruiken met een Rc-waarde lager dan 0,13 (m²K/W). Is je vloerverwarming in gebruik als bijverwarming dan kan je uitgaan van een Rc-waarde lager dan 0,18 (m²K/W).

Global Wood - Toonzaal
Global Wood - Toonzaal

Meerlagen parket en vloerverwarming

Meerlagen parket vloeren zijn zeer geschikt voor op vloerverwarming. Door dat het in meerdere dunne lagen kruislings is opgebouwd is het een stabiele parketvloer en heeft deze opbouw een gemiddelde RC waarden van 0.09 m2 k/w.