Onderhoud geboend parket

Het onderhoud van parket met boenwas is een traditionele methode om houten vloeren te beschermen en een glanzende afwerking te behouden. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om parket met boenwas te onderhouden.

Wekelijks onderhoud

Stof en vuil verwijderen
Begin met het regelmatig verwijderen van stof en vuil van de parketvloer. Gebruik een zachte bezem, stofzuiger met een zachte borstelkop of een microvezeldoek om de vloer vrij te maken van vuil en kleine deeltjes die krassen kunnen veroorzaken tijdens het boenen.

Reiniging
Gebruik een mild schoonmaakmiddel dat specifiek geschikt is voor houten vloeren om de vloer schoon te maken. Vermijd overmatig water, want vocht kan schade veroorzaken aan houten vloeren. Reinig de vloer met een vochtige maar niet drijfnatte dweil en droog eventueel achtergebleven vocht direct op.

Boenwas aanbrengen
Boenwas wordt gebruikt om de vloer te beschermen en een mooie glans te geven. Zorg ervoor dat de vloer grondig schoon en droog is voordat je boenwas aanbrengt. Volg de instructies op de verpakking van de boenwas.

Polijsten
Gebruik een schone, droge doek of een speciale boenwaspad om de vloer te polijsten. Maak cirkelvormige bewegingen om de was te verdelen en een glanzende afwerking te creëren.

Periodiek onderhoud en verzorging

Boenwas kan periodiek opnieuw worden aangebracht, afhankelijk van het gebruik van de vloer. Dit kan variëren van eenmaal per jaar tot minder frequent.
Volg de instructies op de verpakking van de boenwas. Over het algemeen betekent dit:

  1. Breng een dunne, gelijkmatige laag boenwas aan met behulp van een zachte doek, een spons of een speciale boenwaspad.
  2. Werk in kleine secties om ervoor te zorgen dat je de was gelijkmatig verdeelt.
  3. Laat de was een tijdje drogen volgens de aanbevelingen op de verpakking.

Boenwas kan in de loop der tijd opbouwen, dus af en toe kun je een reiniging uitvoeren met een mild houtreinigingsmiddel om de opgebouwde lagen te verwijderen voordat je nieuwe was aanbrengt.

Let op: Gebruik nooit een stoomreiniger!